Ga naar de inhoud

Workshop wildplukken in de moestuin

Datum evenement

6 september 2023

Tijd evenement

19:00

Locatie evenement

Pluktuin Ooij 3 Leuthsestraat Ooij 6576 JJ

Evenement verlopen

Evenement details

  • 6 september 2023 19:00   -   21:00
voeg toe aan je agenda

In samenwerking met Jose Koster willen we onze leden een wildpluk cursus aanbieden. Ondanks dat we de hoeveelheid onkruid op de tuin proberen te minimaliseren is er met name in de groenstroken rondom de tuin genoeg eetbaars & lekkers te plukken. Jose geeft deze workshop al op meerdere tuinen in de buurt en daar is het een succes, we verwachten dat je na het volgen van deze workshop nog meer waarde uit je pluk abonnement & de tuin weet te halen!

De workshop

Al zolang ik (moes)tuinier, eet ik van het ‘onkruid’ tussen de vaste planten en de groenten. Ik doe dat niet alleen omdat veel wilde planten superlekker zijn, maar ook omdat het me een extra verbinding geeft met het land en zelfs met de hele natuur. Het voelt zo anders om iets te eten dat je zelf hebt gevonden en geplukt!

Een moestuin is een prachtige plek om met wildplukken te beginnen. In de bedden komen (ondanks het zorgvuldige wieden) wilde planten steeds opnieuw op, zodat je ze het hele jaar door jong en mails kunt oogsten. En ook op de brede paden staan veel eetbare en zelfs geneeskrachtige kruiden.

In september geef ik twee wildpluk-workshops in de tuin, waarin je leert welke planten lekker zijn en hoe je ze kunt gebruiken.

We gaan tijdens deze workshop oogsten vanuit zorg voor het land en verbinding met de natuur. Heel praktisch kijken we hoe dit ‘eerbaar oogsten‘ eruit ziet en vooral: hoe het voelt als je niet gewoon maar plukt wat je nodig hebt, maar dit doet vanuit wederkerigheid en respect.

Over Jose

Ik ben geboren op een plantenkwekerij in Bovenkarspel (Noord Holland). Deze kwekerij was al generaties in handen van de familie Koster. Mijn vader kweekte in kassen en in de volle grond een breed sortiment: vaste planten, eenjarigen, kruiden, tulpen, tulpenbollen, groenteplanten, bloemkool, chrysanten en meer. Ik werkte veel en graag op de kwekerij.

Dus zaaien, stekken, verspenen, planten, scheuren, oogsten, wieden en rooien: ik heb nooit anders gedaan. Eerst op de kwekerij en later in mijn eigen (moes)tuin en balkon.

Sinds 2004 werk ik als tuinvrouw en vanaf januari 2010 doe ik dat als ‘Tuinvrouw van Nature’.

Deel dit evenement