Ga naar de inhoud

Rode bieten taart

Ingrediënten:

Ingrediënten korstdeeg:
200 gram bloem,
125 gram koude boter, in blokjes,
1 groot ei (L),
3 el koud water,
snuf zout.

Ingrediënten vulling:
400 gram rode bieten  (circa 2 grote bieten).
2 flinke knoflooktenen, in de lengte in plakjes.
1 volle eetlepel bruine suiker.
2 eetlepels balsamicoazijn.
3 eetlepels olijfolie.
rasp van een halve citroen.

Ingrediënten geitenkaas crème:
125–150 gram zachte geitenkaas
3 eetlepels kwark of crème fraîche,

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden / 180 hete lucht.
Boen de bieten goed schoon onder stromend water en snijd de uiteinden af. Halveer de bieten, en snijd vervolgen in plakken van 5 mm breed. Verdeel de bieten over de quichevorm, en besprenkel met olie. Plaats de vorm in de oven en rooster de bieten gedurende 25 minuten.
Pel de knoflook en snijd deze in dunne plakken. Meng deze in een kom met de olijfolie, balsamico azijn, suiker, en de geroosterde bieten. Roer goed om, zodat alles bedekt is in balsamico-olie. Kwast de (afgekoelde) quichevorm in met een beetje olie en vergeet vooral de ribbel-rand niet. Rangschik het groente mengsel over de vorm en zorg dat alles goed strak tegen elkaar aan ligt.
Vervolgens maak je het korstdeeg: Meng de bloem, het zout en de koude boter met je handen (kan ook met de keukenmachine) tot het gaat kruimelen. Voeg het ei toe met het water. Meng met 1 hand tot een samenhangende bal. Bestrooi een werkblad met wat bloem, en rol het deeg uit tot een lap dat in de quichevorm past. Leg de lap bovenop de groente en druk goed aan in de randen. Maak alleen nog een gat in het midden van de taart, zodat de hete lucht er uit kan. Verlaag de oven temperatuur naar 180 graden / 165 hete lucht en bak de taart in 30-35 minuten goudbruin.
Haal de tarte tatin van rode biet uit de oven en laat 10 minuten in de vorm staan. Leg een bord op de vorm en keer de taart om (de bovenkant wordt nu de onderkant).
Meng de crème fraîche of kwark door de geitenkaas en dresseer dat boven op de bieten taart.

Eet smakelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *